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Subject: Scope of SFTR Article 4 reporting 

Dear Mr. Jacobs-Dean, 

Thank you for your letter dated 14 January 2020 concerning the scope of reporting 

requirements, in particular in relation to AIFs established in third-countries, under SFTR. 

The reporting obligation in Article 4(1) of SFTR applies to ‘counterparties to SFTs’: 

“Counterparties to SFTs shall report the details of any SFT they have concluded, as well 

as any modification or termination thereof, to a trade repository […]”. According to the 

definition in Article 3(2) of SFTR, “‘counterparties’ means financial counterparties and 

non-financial counterparties”. The financial counterparties listed in Article 3(3) SFTR 

include “(e) an AIF managed by AIFMs authorised or registered in accordance with 

Directive 2011/61/EU” (therefore for the definition of financial counterparty the location 

of the AIF is not relevant, but only the authorisation status of the AIFM). However, 

Article 2(1) regarding the scope of the SFTR limits the application of the Regulation to 

“(a) a counterparty to an SFT that is established (i) in the Union, including all its 

branches irrespective of where they are located; (ii) in a third country, if the SFT is 

concluded in the course of the operations of a branch in the Union of that counterparty”. 

In this Article, no reference is made to the location or to the authorisation of the fund 

manager.  

In the light of the above, Non-EU AIFs, i.e. AIFs not established in the Union, are not 

subject to the obligations set out in Article 4(1) SFTR, even if the AIFM is authorised or 

registered in accordance with Directive 2011/61/EU, except in respect of SFTs concluded 

in the course of the operations of a branch in the Union of the Non-EU AIF.  

Yours sincerely,      

 

        Patrick Pearson 

          Head of Unit 
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